Головна » 2015 » Серпень » 13 » Організація надання соціальних послуг фізичними особами.
13:24
Організація надання соціальних послуг фізичними особами.

Ст. 7 Закону України “Про соціальні послуги” передбачено, що фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначаються і виплачуються компенсаційні виплати. Порядок призначення і виплати компенсації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року №558.

При призначенні компенсаційної виплати слід враховувати, що компенсації виплачуються непрацюючим особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Родинні зв'язки між фізичною особою, яка надає послуги та отримувачем соціальних послуг значення не мають.

Інваліди, які за станом здоров'я можуть доглядати та доглядають за іншою особою, теж мають право на компенсаційну виплату.

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму, затвердженого Законом України “Про Державний бюджет” у таких розмірах:

  • 15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам І групи;

  • 10 відсотків –інвалідам ІІ групи, дітям – інвалідам;

  • 7 відсотків –інвалідам ІІІ групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому МОЗ.

Розміри грошової компенсації у 2015 році (в грн.):

догляд за:

01.01.2015

01.12.2015

прац.

непрац.

прац.

непрац.

інвалідом І групи

182,7

142,35

206,7

161,1

інвалідом ІІ групи

121,80

94,90

137,80

107,40

особою похилого віку

121,80

94,90

137,80

107,40

за дитиною-інвалідом

121,80

94,90

137,80

107,40

інвалідом ІІІ групи

85,26

66,43

96,46

75,88

хворим

85,26

66,43

96,46

75,88

Особа, яка претендує на отримання компенсації та громадянин, який потребує надання соціальних послуг подають заяви до органів соціального захисту за місцем проживання отримувача послуг.

Компенсація призначається та виплачується з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з необхідними документами.

 

Назва документів, які подаються фізичною особою, яка надає соціальні послуги

Висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров'я дозволяє постійно надавати соціальні послуги

Копія трудової книжки

Назва документів, який подається отримувачем соціальних послуг

Заява про необхідність надання соціальних послуг

Копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (для інвалідів)

Висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування. У висновку обов'язково має бути зазначений термін, протягом якого громадянин потребує постійного стороннього догляду.

 

Управління праці та соціального захисту населення протягом 10 днів після одержання заяв з необхідними документами розглядає їх та приймає рішення щодо призначення компенсації фізичній особі, яка надає соціальні послуги, або відмови.

Компенсація призначається на час встановлення групи інвалідності, або на час, протягом якого особа, що подала заяву про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.

У разі зміни групи інвалідності компенсація призначається в новому розмірі

 

Компенсація не виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до Законів України:

  1. “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”;

  2.  “Про психіатричну допомогу” – щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним;

  3. “Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” – державна соціальна допомога інвалідам з дитинства (І, ІІ, ІІІ груп) та дітям – інвалідам до 18 років, та надбавка на догляд за ними;

  4. Постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996р. №832 “Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян”  - щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом І групи, а також за престарілим, який досяг 80-річного віку.

1. Щодо виплати спадкоємцям заборгованості з компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, у разі смерті такої фізичної особи.

Відповідь: Згідно з статтею 1227. Цивільного кодексу України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

2. Щодо призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги під час перебування у відпустці по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку.

Відповідь: Закон України „Про державну допомогу сім'ям з дітьми" відповідно до Конституції України встановлює гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей і спрямований на забезпечення пріоритету державної допомоги сім'ям з дітьми у загальній системі соціального захисту населення.

Статтею 1 зазначеного Закону України визначено, що громадяни України, в сім'ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, визначені Законом України „Про соціальні послуги"; На його виконання Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 29.04.2004 року № 558, якою затверджено Порядок призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

Щомісячна компенсаційна виплата (.відповідно до зазначеного Порядку призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги. громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).

Із зазначеного випливає, що оскільки особа, яка доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку зобов'язана забезпечувати догляд за нею, вона не має змоги забезпечувати постійний сторонній догляд за іншою особою, яка потребує такого догляду.

Крім того, відповідно до статті 2 Закону України ,Про відпустки" від 15.11.96 № 504/96-ВР право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи,             

Абзацом другим частини третьої зазначеної статті передбачено що право на відпустки забезпечується забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.

З огляду на зазначене, особі, у період перебування її у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, яка перебуває у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією (незалежно від форми власності) не може бути призначена компенсація як фізичній особі, яка надає соціальні послуги відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.04 №558.

3.   Щодо   призначення  компенсації фізичним   особам,  які  надають соціальні послуги у разі перебування таких осіб на обліку в центрі зайнятості.

Відповідь: Відповідно до пункту 2 Закону України „Про зайнятість населення" безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших "передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. ' Водночас фізичні особи з числа безробітних, у разі призначення їм компенсації по догляду, втрачають готовність приступити до роботи у зв 'язку з тим, що вони зобов'язані постійно надавати соціальні послуги громадянам, які потребують постійного стороннього догляду.

З огляду на вищезазначене, безробітні, яких не знято з обліку в службі зайнятості, не мають права на призначення компенсації відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.04 № 558.

Більш детальну інформацію щодо призначення і виплати щомісячної грошової компенсації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.04 №558  Ви можете отримати в каб. №2, або за тел. 2-19-45

Категорія: Соціальні виплати | Переглядів: 2322 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Hello-Site.ru. Бесплатный конструктор сайтов.

/body>