Головна » 2013 » Травень » 7 » Санаторно-курортне лікування та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
18:19
Санаторно-курортне лікування та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
Захист населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи, розв’язання проблем медичного і соціального характеру, що виникли внаслідок Чорнобильської катастрофи, є головною метою та основними вимогами Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Найбільш важливим фактором соціального захисту населення є збереження та відновлення здоров’я людей, які зазнали радіаційного впливу внаслідок Чорнобильської трагедії. Завдання полягає в тому, щоб домогтися комплексного медико-санітарного забезпечення постраждалого населення, ефективного санаторно-курортного лікування та оздоровлення.

З метою підготовки до реалізації оздоровчої кампанії 2013 року постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2013 року № 261 «Деякі питання організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» затверджений новий Порядок організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, (далі – Порядок).
Пріоритетним напрямом оздоровлення постраждалих осіб та потерпілих дітей є забезпечення їх санаторно-курортними путівками відповідного профілю лікування.
Постраждалі особи, віднесені до категорії 1, категорії 2, та категорії 3 (тільки для осіб, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення – не менше трьох років) забезпечуються санаторно-курортними путівками безоплатно.
Особи, віднесені до категорії 3 (крім осіб, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення – не менше трьох років) забезпечуються пільговими санаторно-курортними путівками з доплатою 30 відсотків вартості путівки за рахунок власних коштів.
Потерпілі діти забезпечуються санаторно-курортними путівками безоплатно.
Згідно з Порядком, для взяття на облік для забезпечення путівкою у наступному році постраждала особа подає до 15 жовтня поточного року місцевому органові:
заяву із зазначенням бажаної пори року заїзду;
довідку за формою 070/о на санаторно-курортне лікування, видану в установленому МОЗ порядку;
копію посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;
копію паспорта.
Місцеві органи за наявності зазначених документів, здійснюють реєстрацію заяв та облік постраждалих осіб, згідно з Порядком, окремо для забезпечення санаторно-курортними путівками залежно від профілю захворювання, за яким особи направляються на санаторно-курортне лікування, у порядку черговості подання заяв.
За постраждалими особами та потерпілими дітьми, які перебували на обліку і не отримали путівку в поточному році, зберігається обліковий номер у черзі на наступний рік за умови поновлення медичних показань до санаторно-курортного лікування та подання заяви до 15 жовтня поточного року.
На отримання грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування в установленому законодавством розмірі має право постраждала особа у разі, якщо вона протягом двох останніх років перебувала на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою, але не отримувала її (крім випадку відмови від путівки).
Виплата грошової компенсації здійснюється після подання постраждалою особою місцевим органом за місцем проживання копії документа, що підтверджує факт самостійного санаторно-курортного лікування у поточному році за профілем захворювання, за яким постраждалій особі видано довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування.
Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» головним розпорядником коштів за програмою «Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено Міністерство соціальної політики України. Тому, відкриті торги (тендер) щодо закупівлі послуг санаторіїв та інших оздоровчих закладів для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, проводить Міністерство соціальної політики України.
Категорія: Загальна інформація | Переглядів: 884 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Hello-Site.ru. Бесплатный конструктор сайтов.

/body>