Головна » 2013 » Жовтень » 2 » Житлові субсидії
09:02
Житлові субсидії
Прийом громадян з питань видачі повідомлень проводиться при управлінні: вул. Жовтнева, б. 1, кабінет № 2«Прийом громадян», тел. 2-19-45, в робочі дні з 8:00 до 18:00, п'ятницю до 17:00 без перерви на обід. Щодня протягом робочого часу консультації надаються за телефоном 2-9-45; щосуботи черговим громадської приймальні з 8-00 до 13-00 за телефоном: 2-9-45 .

Телефони «гарячої» лінії: 2-19-45, 2-19-54.

Субсидії призначаються на норму володіння/користування площею житла та нормативи користування комунальними послугами з послідуючими перерахунками по їх фактичному споживанню у разі надання послуг не в повному обсязі, або неналежної якості. Субсидії повертаються до бюджету, як невикористані, тому розмір призначеної субсидії щомісяця змінюється в залежності від фактичного надання послуг на підставі даних житлово-комунальних організацій.


Житлові субсидії. Нове у законодавстві

З 1 січня 2013 року у разі призначення житлової субсидії сім’ї, які складаються з лише непрацездатних громадян або до складу яких входять діти або інваліди І ІІ груп і дохід на одну особу не перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.01.2013 складає 1108,0 грн., з 01.12.2013 – 1176,0 грн.), сплачують за житлово-комунальні послуги 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року № 152 внесено зміни до пункту 13 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Відтепер, для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до управління праці та соціального захисту населення довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні, за формами, затвердженими Мінсоцполітики, або індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5), видані органом Пенсійного фонду України.

Тобто, у разі, якщо громадяни з певних причин (ліквідація підприємства тощо) не можуть надати довідку про доходи визначеної форми за необхідний період, для призначення субсидії, вони можуть надати форму ОК-5, видану управлінням Пенсійного фонду України в м. Сумах (м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 110).


Житлові субсидії (огляд питань)

Призначається відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 із змінами і доповненнями.

Субсидія це адресна безготівкова допомога держави сім’ям для відшкодування витрат на оплату ЖКП (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.


Головна умова призначення субсидій


Головним критерієм для отримання субсидії є рівень доходів сім’ї по відношенню до вартості цих платежів в межах визначених нормативів споживання.

Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім’ї громадян за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу (10-15 % середньомісячного сукупного доходу сім’ї).

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири.


Скільки сплачує за послуги отримувач субсидії?


В разі нарахування субсидії в межах норми споживання послуг сім’я повинна сплачувати визначений відсоток платежів, який складає 15% доходу сім’ї (середньомісячного для розрахунку субсидії на житлово-комунальні послуги, річного сукупного доходу - для розрахунку субсидії на тверде паливо та скраплений газ).

З 1 січня 2013 року у разі призначення житлової субсидії сім’ї, які складаються з лише непрацездатних громадян або до складу яких входять діти або інваліди І ІІ груп і дохід на одну особу не перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.01.2013 складає 1108,0 грн., з 01.12.2013 – 1176,0 грн.), сплачують за житлово-комунальні послуги 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу.

Додатково сплачується за площу житла, що перевищує норму користування та вартість послуг, нарахованих понад норму споживання (у 2011 році такі сім’ї сплачували 10%, якщо дохід на одну особу не перевищував 50% прожиткового мінімуму).


В яких випадках субсидія не призначається ?

при відсутності доходів
якщо у складі сім’ї працездатні громадяни не перебувають у трудових відносинах, не навчаються, не зареєстровані в центрі зайнятості населення протягом 3 місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягненням ними 3-ри річного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більше ніж до досягнення ними 6-ти річного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги)
з урахуванням майнового стану
зареєстрована особа, що не є власником житла;
при здачі в найм або оренду житла;
при наявності у сім’ї два або більше транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції. При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску;
при наявності у сім’ї (незалежно від місця реєстрації її членів) в сукупності більше ніж одного житлового приміщення, загальна площа яких перевищує норму володіння;
у разі придбання житла протягом року з місяця придбання.
у разі здійснення будь-ким із зареєстрованих осіб протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії купівлі або оплати послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.
якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї державним соціальним інспектором з'ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих осіб має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно.


Призначення субсидії у виняткових ситуаціях

Коли сім’я не має права на призначення субсидії на загальних підставах, але може обґрунтувати причини необхідності призначення субсидії, виходячи з конкретних обставин, що склалися у сім’ї, як виняток, субсидія може призначатись за рішенням комісії по розгляду заяв громадян з питань призначення соціальної допомоги по розгляду заяв громадян з питань призначення соціальної допомоги та прийняттю рішень про включення до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, інформації про адресу фактичного місця проживання пільговика, утвореної виконавчим комітетом Сумської міської ради. Крім того, за рішенням комісії субсидія може призначатись незалежно від загальної площі житла. Прийняте рішення про призначення субсидій незалежно від розміру загальної площі житла у випадках, коли у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані лише непрацездатні особи, які не мають інших доходів, крім доходів від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для потреб городництва, сінокосіння і випасання худоби, пенсії та інших соціальних виплат, переглядається, зокрема, у разі зміни складу осіб, зареєстрованих у такому приміщенні, їх сімейного стану, працевлаштування таких осіб або виникнення в них інших джерел доходів.

Для розгляду питання призначення субсидії як виняток необхідно звернутись з заявою до голови Комісії. Рішення про призначення субсидії приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, проведеного державним соціальним інспектором управління.

Коли необхідно звертатись за призначенням субсидії?


Субсидія призначається з місяця подання заяви.

За призначенням субсидії необхідно звертатись в тому місяці, коли є різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу (15-10 % середньомісячного сукупного доходу сім’ї).

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла встановлюється виходячи з 21 кв.м на кожного зареєстрованого та додатково

10,5 кв.м на сім’ю, в однокімнатній квартирі - на всю площу.

При розрахунку вартості послуг на призначення субсидії не враховуються послуги зв’язку (телефон), радіо, антена, кабельне телебачення.

Мешканцям приватного сектору з питання призначення субсидій слід звертатись на початку опалювального сезону.


Види доходу, що враховуються при призначенні житлової субсидії


При поданні документів для призначенні житлових субсидій громадянами заповнюється декларація про доходи та майновий стан, в якій заявником зазначаються всі доходи сім’ї з усіх джерел надходження.

Відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги при призначенні субсидії до розрахунку включаються види доходу:
нарахована заробітна плата;
стипендії, пенсії, всі види допомоги, в т.ч. соціальної, допомога на навчання, безпосередньо отримана особою від підприємства, установи чи організації, за винятком коштів, отриманих на умовах позики чи кредитів та щомісячні компенсаційні виплати.
доходи від підприємницької діяльності та іншої незалежної професійної діяльності;
усі види винагород;
матеріальне забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»;
доходи від здавання житлового приміщення (будинку) в найм або в оренду;
натуральна оплата праці;
грошове забезпечення військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби;
одержані аліменти;
фактичний заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб. При цьому натуральна частина заробітної плати цих осіб також включається до їх сукупного доходу;
суми індексації грошових доходів населення та компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів їх виплати;
доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок;
допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків;
заробіток учнів та студентів, які поєднують навчання з постійною роботою на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності та господарювання.;
виплати, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Для обчислення суми доходів ураховуються доходи в грошовій та натуральній формі, а також в іноземній валюті за кордоном з будь-яких джерел як на території України, так і за її межами.

До сукупного доходу сімей не включається:

сплачувані особою аліменти;
частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється
одноразово при народженні першої дитини, частини допомоги при усиновленні дитини виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності;
житлова субсидія;
грошове забезпечення військовослужбовців строкової служби;
розрахункова сума доходу від земельної частки (паю), виділеної внаслідок розпаювання землі, що не використовується з поважних причин (зокрема внаслідок похилого віку, інвалідності, наявності малолітніх дітей тощо) сім’ями, які складаються з осіб похилого віку, інвалідів, а також багатодітними сім’ями з малолітніми дітьми;
суми, які сплачуються підприємствами, установами та організаціями
за договорами добровільного медичного страхування своїх працівників;
допомога громадських та благодійних організацій;
одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».

Терміни призначення субсидій.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців. На оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення субсидія призначається на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням з 1 жовтня по 30 квітня (субсидія призначається на цей період на 7 місяців). У разі коли оплата послуг з централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або за двоставковим тарифом, субсидія призначається на зазначений період починаючи з місяця звернення за її призначенням. На початку та по закінченні опалювального сезону проводиться автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний/ неопалювальний сезон. Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та відшкодування витрат на оплату житлового-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року. Сім’ям, що складаються лише з непрацездатних осіб, за розсудом громадян, субсидія може бути призначена на 12 місяців.

У разі підвищення тарифів на послуги призначення субсидій проводиться протягом 3 місяців з місяця підвищення тарифів.

Категорія: Соціальні виплати | Переглядів: 3937 | Додав: Admin | Теги: призначення субсидії, субсидії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Hello-Site.ru. Бесплатный конструктор сайтов.

/body>