Головна » 2013 » Серпень » 5 » Інтерв'ю Міністра соціальної політика Н. Королевської.
10:52
Інтерв'ю Міністра соціальної політика Н. Королевської.
Наталіє Юріївно одразу після того,як ви очолили Міністерство соціальної політики,ви заявили,що розпочата в 2011 році пенсійна реформа не дала бажаних результатів. Що саме, на вашу думку,не було вирішено?
Насамперед,за 10 років з моменту прийняття пенсійних законів не було вирішено основне питання – пенсія має бути справедливою. Зараз не діє державний механізм, який би гарантував справді гідну пенсію,яка б залежала від трудового стажу. Головні завдання, які стоять перед нами : перше – необхідно осучаснити пенсійні виплати та ліквідувати «зрівнялівку» у пенсіях; друге – подолати дефіцит Пенсійного фонду; та третє – запровадити другий рівень накопичувальної пенсійної системи.
Які ще зміни внесено до пенсійного законодавства протягом останніх півроку?
Ухвалено закон, за яким багатодітні батьки, які виховали пятьох і більше дітей, за відсутності матері отримують право на пенсію за особливі заслуги.
Прийнято низку Постанов Уряду, яким збільшено розміри підвищень до пенсій інвалідам Великої Вітчизняної війни 1 та 3 груп та учасникам бойових дій, які досягнули 85-річного віку до рівня підвищення інвалідам 1 групи (на 447 грн.). Також зросла мінімальна пенсія для цієї ж категорії ветеранів війни (з 1 травня 2013 року жоден учасник бойових дій та інвалід у період Великої Вітчизняної війни не отримує менше 2547,9 грн). Окрім цього, підвищено пенсії, розмір яких у минулому році було підвищено менше ніж 20% зростання середньої заробітної плати.  
А чи є якісь зміни для тих, хто ще не збирається на пенсію?
Зміни, що набрали чинності з першого липня, в першу чергу торкнуться майже всіх жінок, адже за пропозиції Мінсоцполітики відтепер до страхового стажу також зараховуватиметься період перебування у відпустці по вагітності та пологам. Раніше цей час, а де 70 днів до пологів та 56 днів після, до страхового стажу не враховувались і ми вважаємо, що це несправедливо по відношенню до жінок, оскільки їм, фактично штучно зменшувався страховий стаж.
Що це безпосередньо дасть жінкам?
Цими змінами ми встановили соціальну справедливість щодо жінок. До їхнього запровадження роботодавець сплачував відрахування тільки за працівників, які перебували на лікарняному через хворобу, що дозволяло зараховувати їм цей період до страхового стажу. Разом з тим, жінки, які народжували дітей та перебували у лікарняній відпустці у зв’язку із вагітністю і пологами, були позбавлені можливості зараховувати цей час до страхового стажу.
Тобто той, хто, наприклад, катаючись на лижах, отримував важкий перелом, що потребував довгого лікування та відновлення, і йшов у лікарняну відпустку на декілька місяців, при виході на пенсію був у більш вигідних умовах, ніж жінка, яка народила дитину. Якщо врахувати, що декретна відпустка це 4 місяці, а через ускладнення під час пологів навіть більше, то жінки, які народили 3 дітей, без цих законодавчих змін, втрачали щонайменше рік страхового стажу.
Крім того ми також запровадили новий підход до розрахунку зарплати для нарахування пенсій фізособам та громадянам, які отримували допомогу з безробіття.

У чому полягають зміни для ,хто отримував допомогу по безробіттю?

Відтепер громадяни які раніше отримували допомогу по безробіттю та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації зможуть при розрахунку заробітної плати, якщо це доцільно,виключити періоди одержання цієї допомоги. Деяким громадянам це дозволить збільшити пенсійні до 5%. Щодо фізичних осіб-підприємців, то визначаючи заробітну плату для нарахування пенсії, відтепер враховуватиметься страховий стаж, сплачено внески. Це дозволить уникнути значного зменшення коефіцієнта заробітку фізособам -підприємцям, які працюють за спрощеною системою оподаткування за місяці,за страхові внески не в повному обсязі.
До речі, щодо підприємців. Давно обговорюються можливість зниження ставки єдиного соціального внеску. Коли на це можна очікувати?
Ми вже запроваджуємо нові підходи щодо сплати ЄСВ. Нещодавно Уряд підтримав розроблений Мінсоцполітики законопроект щодо розширення переліку категорій пенсіонерів – підприємців, які можуть бути звільнені від сплати ЄСВ. Справа в тому, що зараз на це можуть розраховувати тільки пенсіонери за віком та інваліди, ми ж до категорії пільговиків включили отримувачів усіх видів пенсій, які досягли пенсійного віку. Тепер слово за народними депутатами – Верховна Рада має ухвалити цей законопроект.
Ми зацікавлені у зниженні ставки ЄСВ, бо це стимулюватиме легалізацію тіньової зайнятості та зростання заробітних плат. Водночас необхідно дуже чітко продумати компенсатори наповнення Пенсійного фонду ,щоб ми могли зберегти видатки як мінімум на нинішньому рівні, не кажучи вже про плани підвищувати пенсійні виплати. Над цим ми зараз працюємо із Міністерством доходів і зборів.  
Категорія: Соціальні виплати | Переглядів: 798 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 галина  
0
у меня двое детей инвалиды детства первая группа подгруппа А.уход за детьми инвалидами выплачивают только на одного ребенка. на второго ребенка тоже должны выплачивать или нет.помогите пожалуйста.спасибо.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Hello-Site.ru. Бесплатный конструктор сайтов.

/body>